Szlovákiai Magyar
      Kézműves Szövetség

Felhívás

A Hagyományok Háza,
a Népművészeti Egyesületek Szövetsége,
a Békés Megyei Népművészeti Egyesület
és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány

meghirdeti a

XVIII. KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL KONFERENCIÁJÁT és PÁLYÁZATÁT
 

Célja: pályázati, bemutatkozási és tanácskozási lehetőség az országban tevékenykedő, népi textíliákkal foglalkozó közösségek és egyéni alkotók számára.

„ÜNNEPRE KÉSZÜLVE”
- ÜNNEPI ALKALMAK NÉPI TEXTÍLIÁI -
PÁLYÁZAT

 

Hímzés, szövés, csipke, nemez és viselet szakterületekről olyan korszerű és újszerű tárgyak, tárgyegyüttesek elkészítését várjuk, amelyek családi (ballagás, konfirmálás, diplomaosztó, esküvő stb.) és társadalmi ünnepeken viselt komplett öltözetek, illetve a hozzájuk kapcsolódó, textilből készült kiegészítők, díszítő elemek – ékszerek, gombok, övek, kitűzők, karkötők, fejfedők stb. –, továbbá lakástextilek, amelyek ünnepi díszbe öltöztetik a lakás helyiségeit, az ünnepi asztalt. Olyan textileket várunk, amelyek az ünnepeken kiválóan használhatók és viselhetők, alapanyaguk alapvetően pamut, len vagy gyapjú. Örömmel fogadjuk a különböző textiles területek együttműködését!

A pályázók a Kárpát-medence bármely tájegységét tekinthetik kiinduló forrásanyagnak alkotásuk elkészítéshez. Örömmel fogadjuk, ha az alkotók eddig ismeretlen, vagy kevésbé ismert hagyománykört felfedezve hoznak létre a mai kor igényeinek megfelelő alkotásokat, megjelenítve a XXI. század emberének tárgyi környezetét.

Amennyiben Ön a pályázaton és/vagy a konferencián részt kíván venni, kérjük a jelentkezési lapot szíveskedjen 2021. szeptember 15-ig visszaküldeni címünkre (Békés Megyei Népművészeti Egyesület, 5600 Békéscsaba, Orosházi út 32. sz., e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

Online kitöltési lehetőség:
Jelentkezési lap a XVIII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztiválra
A pályázati előjelentkezésre azért van szükség, hogy a kiállítási helyiségeket a beérkező anyagok mennyiségének megfelelően tudjuk kiválasztani.
A konferencia időpontja: 2022. március 4-5-6.

A pályázattal kapcsolatos tudnivalók:
Az országos zsűri által elfogadott pályamunkák Békéscsaba kiállítótermeiben kerülnek kiállításra, a kiemelt alkotások díjazásban részesülnek.

Egyéni alkotók maximum 10, alkotóközösségek maximum 20 darab pályamunkát adhatnak be.

A pályázati anyagokat 2022. január 24-30. között kérjük címünkre beküldeni vagy személyesen eljuttatni.

A pályázati kiállítások időpontja: 2022. március 4 - március 29.

A beküldött pályamunkákat – függetlenül attól, hogy a kiállításon szerepelt vagy sem – 2022. április 2-8. között lehet hazaszállítani.
 

KONFERENCIA
 

A háromnapos tanácskozás keretében a résztvevők azokkal a hazai és külföldi törekvéssel, alkotókkal, alkotóműhelyekkel ismerkednek meg, amely az eredeti (autentikus) népi textíliák mai használatával – lakástextil és viselet – foglalkoznak.
A konferencia részvételi díja tervezetten kb. 25.000 Ft (az összeg a regisztráción túl a kollégiumi szállás és étkezési költségeket is tartalmazza).

Kérjük, hogy felhívó levelünket juttassa el az Ön által ismert népművészeknek is.

Szívességét és közreműködését előre is köszönjük.

Békéscsaba, 2021. január 6.

Tisztelettel:

Pál Miklósné
elnök
Békés Megyei Népművészeti Egyesület

Jelentkezési lap
Adatvédelmi tájékoztató